Humans of SNV: Sarah

“Ik moet er niet aan denken dat de tuin verdwijnt, dan gaan we de stad uit. Een tuin bij een andere vereniging nemen heeft geen zin, dan worden we daar weer bedreigd.”

Sarah is 27 en woont samen met Milan en zoontje Micha van 1,5 jaar 3-hoog op een 2-kamer appartement, dat Sarah ook wel het ieniemienie poppenhuis noemt. Ze is dan ook het hele jaar door in de tuin te vinden. Naast de zorg voor zoontje Micha, volgt ze in Antwerpen een opleiding tot herborist. Dat houdt in dat ze producten uit haar tuin gebruikt om onder meer natuurlijke cosmetica te maken. Zo maakt ze van calendula bloemen zalf en oliën. De tuin is dan ook essentieel voor haar opleiding en haar producten.

Het tuinleven speelt een grote rol in haar familieleven. Haar zus en broer hebben ook een volkstuin bij SNV en de rest van de familie komt dan ook veel op bezoek. Toen ze de tuin 5 jaar geleden kocht, was ze niet echt met plantjes bezig. Het was vooral genieten en barbecueën. Ruim twee jaar geleden kwam vriend Milan erbij. Toen ze een burn-out kreeg, verbleef ze vaak in de tuin en ontdekte ze dat de rust en het werken in de tuin, zonder druk van de buitenwereld, helend werkten. Ieder klein project, soms zo simpel als het uitgraven van een plant, gaf voldoening en dat voelde beter dan depressief wegzakken thuis. Op dat moment besloot ze zich meer te gaan verdiepen in de tuin, zo maakte ze voedselbosjes en probeert ze haar leefomgeving in te richten volgens de Permacultuur, wat ecologisch duurzaam is.

Vooral toen Corona toesloeg en alle sociale contacten wegvielen, werd de tuin nog belangrijker. Naast het vinden van rust middenin de natuur, kan haar zoontje ook vrij spelen zonder gevaren van verkeer en heeft ze veel contact met andere jonge gezinnen. Daarnaast vindt ze SNV ook bijzonder door de grote diversiteit; verschillende soorten tuinen (van tuinkaboutertuinen tot natuurlijke tuinen), verschillende culturele achtergronden, jong en oud die goed samenleven en ook de hoge bomen die op het complex staan, maken SNV anders dan volkstuincomplexen die vaak kaal, laag en nieuw zijn.

Foto: © Mark Engelen