Anton is de eigenaar van Knetter Kleding op de Nieuwe Binnenweg en woont op het Weena in een appartement met een balkon. Op een vrije dag of na zijn werk komt hij graag naar de tuin van zijn vrienden op SNV. De verwondering blijft bijzonder, dat je midden in de stad meteen in de natuur zit. Heel anders dan in een stadspark op een bankje zitten. “Zelfs nu in de winter kom je aanfietsen en heb je het gevoel dat je middenin de natuur bent. Ik heb wel eens nagedacht over een tuin, maar dat betekent extra bezit en extra werk.”
Al 5 jaar lang zorgt Anton tijdens vakanties voor de planten en gebruikt de tuin als rustpunt. Hij vindt het heerlijk om er een boek te lezen. Veel van zijn klanten hebben ook een plek als dit midden in de stad. Zeker nu met Corona vertellen klanten in de winkel hoe geweldig het is om een tuin te hebben; de lockdown wordt als minder heftig ervaren. Zelf heeft hij de tuin achter de winkel in orde gemaakt omdat ze ook behoefte hebben aan buitenlucht.
Anton begrijpt niet dat de Gemeente Rotterdam overweegt deze tuinen op te offeren voor voetbalvelden. Er zijn genoeg plekken in de directe omgeving, misschien moeten spelers iets verder fietsen maar dat is alleen maar gezond. Er zijn ook clubs die hun velden niet de hele week gebruiken, laten ze samen van dezelfde velden gebruikmaken. Die samenwerking kan volgens hem ook de diversiteit bevorderen.
Sinds zijn vrienden de tuin hier hebben, komt hij nooit meer in de tuin bij hun huis. Hier is het zoveel prettiger en rustiger. Het is onbegrijpelijk dat er in de politiek geen goed besef is van wat een volkstuin betekent voor moderne mensen, wat een verrijking het is voor hun levens. “Waarom moet je eerst iets vernietigen voor veel geld, om vervolgens voor veel geld iets nieuws voor elkaar te krijgen, waar veel mensen bovendien niet op zitten te wachten en heel ongelukkig van worden. Je zou haast een politieke partij beginnen, maar dat slokt weer al je tijd op.”
Foto: © Mark Engelen