In gesprek met Adriaan Geuze

We hebben de plannen van de Gemeente Rotterdam voorgelegd aan Adriaan Geuze (Nederlandse landschapsarchitect en de oprichter en eigenaar van West 8).

Geuze heeft vele studies gedaan naar stedelijke groensystemen. Hij is een groot pleitbezorger voor groengebieden zoals “Streven naar Verbetering”. Het zijn volgens hem stille oases van rust, waar communities worden gebouwd, waar mensen elkaar ontmoeten, waar de een groente verbouwt en een ander tekent.

 “De verhalen van de mensen die bijna 100 jaar aan het knoeien zijn in jullie tuinen zijn het belangrijkst. Dat er hele oude bomen staan, dat er een mooi park is, is evident. Maar als je actie wil voeren, gebruik dan je sociaal-democratische legacy. Het gaat om de optelling van alle verhalen van de tuinders, hun aspiraties en ervaringen, belevenissen, hun geschiedenis. Dat is namelijk onvervangbaar en zal mededogen oproepen van de politiek.”

 “Zet een actie op en zeg dat je je het aantrekt, dat jullie moeten veranderen. Zorg dat je in de krant komt, en kondig aan dat je van introvert naar extravert wil gaan: dat iedereen welkom is op jullie park en er doorheen kan wandelen, dat je gaat investeren in educatieve projecten met zes scholen. Het gaat om – mededogen, – verhalen vertellen, – met je handen in de aarde, – voor alle generaties en de kinderen zorgen. Dat zouden de vier belangrijkste actiepunten moeten zijn.”

Volgens Geuze zullen dan veel politieke partijen in de raad ons omarmen. “Die zullen zeggen: deze tuin bouwt mee aan de toekomst van de stad.”

Rotterdam, 28 januari 2021
Lou Verhage

Meer van Adriaan Geuze over de verandering van het Nederlandse landschap.

Geplaatst op Categorieën Nieuws