INSPREKEN GEMEENTERAAD, 27 JANUARI 2021

Op 27 januari konden betrokkenen bij de mogelijke verplaatsing van Steeds Hooger naar SNV zich laten horen in het stadhuis. Leden van de gemeenteraad lieten zich door deze insprekers informeren, voordat ze de kwestie bespreken in een commissievergadering op 3 februari.  De insprekers en de voorzitter zaten in het stadhuis, de raadsleden zaten thuis.

Naast Rotterdam United en de vijf partijen die nu gevestigd zijn op het terrein aan de Kanaalweg  – voetbalvereniging Steeds Hooger, scoutinggroep Brownsea 66, manege Schanswijk, de stadscamping en volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen – maakten maar liefst  27 tuinders gebruik van de mogelijkheid om in te spreken.

Elke inspreker kreeg vijf minuten tijd, gevolgd door vragen van raadsleden. Het was een lange zit, van 09.00 tot 17.00 uur. Maar daar stond wel iets tegenover: een parade van zeer betrokken tuinders trok aan de kijker voorbij. Er waren pleidooien voor behoud van flora en fauna, maar ook opvallend veel  persoonlijke verhalen over hoe belangrijk de tuin in sociaal opzicht is.

De insprekers vertelden de raadsleden dat SNV een hechte gemeenschap is, waar mensen elkaar helpen en veel activiteiten samen ondernemen. Waar je mensen ontmoet die je buiten de tuin niet zo snel zou spreken. Dat er twintig culturen vertegenwoordigd zijn. Het belang voor opgroeiende kinderen kwam voorbij, en de mentale steun die de tuin biedt tijdens de coronacrisis.

Tuinen zijn soms al tientallen jaren in bezit van dezelfde familie. Voorzitter Rob van Dijk, de laatste spreker, vertelde dat zijn overgrootmoeder de oprichting van SNV in 1938 heeft meegemaakt.  Pieter Boekee, die zijn 66ste verjaardag vierde, wees op het oorlogsbeeld van Rotterdam:  “Beste raadsleden, denk aan het beeld van Zadkine. Als dit plan doorgaat haalt u een stuk uit ons hart, uit onze mensen.”

Ook de formele argumenten kwamen voorbij. Hoe onbehoorlijk het is dat SNV buiten het onderzoek naar de Kanaalweg is gehouden, en pas werd geïnformeerd toen B&W hadden besloten om verder onderzoek te doen naar twee mogelijke locaties voor Steeds Hooger. Dat het onderzoek niet deugt omdat niet alle belangen zijn meegewogen. En dat de gemeente rekening moet houden met een forse schadeloosstelling. Alleen al de schade voor de 90 tuinen die zouden moeten verdwijnen is naar schatting 1,6 miljoen euro.

Voorzitter Jimmy Smet (GroenLinks) sprak zijn waardering uit voor het feit dat iedereen zich hield aan de spreektijd en dat de verhalen op elkaar waren afgestemd. De vragen werden vooral gesteld door Astrid Kockelkoren (GroenLinks), Taoufik Benalla (Nida), Jaap Rozema (Partij voor de Dieren) en Ellen Verkoelen (50Plus). Een terugkerende – en weinig relevante   – vraag was of de tuin van de spreker direct wordt bedreigd.

In de ochtend waren ook Maurice Meeuwissen (PVV), Benvenido van Schaik (Leefbaar Rotterdam), Pacal Lansink (VVD) en Ingrid van Wifferen (D66) aanwezig. Het VVD-raadslid vroeg alleen twee keer waarom SNV doet alsof het besluit al is genomen. Dat doen we niet, we willen de besluitvorming juist beïnvloeden door nu actie te voeren. Afwezig waren PvdA, CDA, Denk, SP en ChristenUnie-SGP.

In combinatie met de bezoeken van zeven fracties aan ons complex hebben we al het mogelijke gedaan om de raadsleden goed te informeren. Nu komt het aan op de vergadering van 3 februari. 

Een overzicht van de insprekers, met hun uitspraken en foto’s, is te vinden op het Twitter-account van SNV: https://twitter.com/StopSloopSNV (ook toegankelijk voor niet-twitteraars)

Of kijk terug hier.

Geplaatst op Categorieën Nieuws