Uitgebreid video over de groenbelevenis van SNV, in Rijnmond: Rotterdammers in het Groen .
Gemeente Rotterdam, 15 december 2020, Rotterdamse biodiversiteit op de kaart – Uitvoeringsagenda Biodiversiteit: Samen werken aan rijke Rotterdamse stadsnatuur
Dat we ons goed voelen, dat we gezond zijn, dat onze economie goed functioneert en we als stad en samenleving weerbaar zijn, staat in directe relatie met de stand van de biodiversiteit.
Bert Wijbenga Wethouder buitenruimte, Gemeente Rotterdam. Download PDF
Niels de Zwarte, ecoloog Bureau Stadsnatuur over de ecologische waarde van volkstuinen, in RTV Rijnmond, 20 oktober 2018; ‘Rotterdammers in het Groen’:
“Je zou het misschien niet zeggen, maar voor de biodiversiteit zijn volkstuinen fantastische plekken. ze zijn heel divers aangeplant, je hebt veel verschillende soorten bomen, veel bomen bij elkaar ook, je hebt een echte goede struiklaag, die in de stad vaak verwijderd wordt vanwege veiligheid. En dan heb je een goede kruidenlaag met veel dood hout, takkenrillen voor zo veel diersoorten is dat een fantastische plek en ’s avonds is het hier vaak veel stiller en donkerder.”
Biodiversiteit
Midden in het westen van Rotterdam ligt volkstuinpark Streven naar Verbetering als een groene oase. Samen met het aangrenzende Essenburgpark, Natuurspeeltuin de Speeldernis, het Roel Langerakpark en Diergaarde Blijdorp ligt er een van de belangrijkste samenhangende Stadsnatuurreservaten op Rotterdams stadsgebied.
Het volkstuinencomplex omvat 6,74 ha rijk gevarieerde tuinnatuur met een overweldigende biodiversiteit. Er staan tientallen decennia oude monumentale bomen, deels al geplant in de naoorlogsejaren. Tuinen en openbaar groen op het complex kennen een gestructureerde struiklaag van bloesem- en fruitdragende heesters. In de tuinen zelf bloeien klassieke groenten, fruit & sierplanten, maar er zijn ook veel natuurtuinen met inheemse wilde planten, vijvers, takkenrillen en andere biotopen.
Op het complex leven daarom onder andere beschermde ransuilen en vleermuizen, zeldzame vlinders en spinnen, wilde en honingbijen en andere insecten, amfibieën, egels en andere zoogdieren… alleen al 46 verschillende soorten vogels zijn er gespot! Kijk hier voor de inventarisatie.
Ook een aantal dieren van onze buren van Diergaarde Blijdorp weten ons te vinden en geven dit tuinencomplex een uniek sfeertje, geheel passend bij de diversiteit aan tuinders uit alle windstreken.
Kees Moeliker op bezoek bij Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
Met zo’n 40 complexen zorgen de volkstuinverenigingen voor ruim 125 hectare Rotterdams groen. Vroeger was de volkstuin iets voor de harde werker, die zijn tuin vrij van onkruid en zijn heg kort hield. Tegenwoordig wil bijna iedere Rotterdammer een tuintje, het liefst met een riant optrekje om te kunnen blijven slapen. De nieuwe generatie volkstuinders schoffelt minder en wil in het weekend vooral even bijkomen van de drukke werkweek. Lees meer hier.
Over Kees Moeliker en Rotterdammers in het Groen
Als bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is Kees Moeliker eigenlijk altijd met dieren bezig. Met dode beesten in het museum, en met het rijke dierenleven in het Rotterdamse groen. De laatste jaren ziet hij de aanwezigheid van een diersoort opvallend toenemen in onze stadsnatuur: de mens. Daarom richt hij zijn blik op: Rotterdammers in het Groen.
De Gebroeders Groen
De Gebroeders Groen kwamen op bezoek op 17 januari 2021. De twee jongemannen, Kevin en Marvin Groen, een Rotterdamse tweeling, beiden bioloog, maken hele interessante televisieprogramma’s over natuur, biodiversiteit, moestuinen, enz. Op grond van hun expertise zijn ze uitgenodigd voor een bezoek, ze wonen vlakbij onze tuinen en wij zijn benieuwd wat we van hen kunnen leren. Ze waren stomverbaasd over de biodiversiteit die ze aantroffen. Veel tips hadden ze voor ons, maar hun slotwoord was: “Mooier en beter voor de natuur, de mens en de stad dan hier kan het niet worden.”
Zie hier het hele verslag, en hun website:
www.gebroedersgroen.com en https://www.instagram.com/gebroedersgroen/