Stadspark

Groene long in de stad
Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering (SNV), opgericht in 1938, biedt al decennia de mogelijkheid om te tuinieren en te recreëren aan de inwoners van Rotterdam. Het 6,74 hectare volkstuincomplex maakt onderdeel uit van een groot verbonden natuurnetwerk dat fungeert als een groene long in de stad. Tussen Blijdorp en Rotterdam-West, grenzend aan Diergaarde Blijdorp, het Roel Langerakpark, natuurspeeltuin de Speeldernis en de spoorlijn, en openbaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

De belangrijke rol van het park als buurtgroen is dat het, in tegenstelling tot grootschalige openbare parken, een locatie is waar buurtgenoten elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Hierdoor kunnen andere wijkbewoners ook genieten van de rust en de natuur. Streven naar Verbetering is een aanwinst voor de stad Rotterdam en zou zich verder door moeten kunnen ontwikkelen.

Het complex is aangelegd tussen de oorspronkelijke sloten van de Blijdorp Polder met naar bomen vernoemde paden. Langs de hoofdpaden en pleinen bestaan exemplaren van die, inmiddels grote, bomen, samen met verschillenden soorten borders en grasvelden voor algemeen belang. Op het complex worden auto’s bij de parkeerterrein achtergelaten, en alleen kinderen mogen op de paden fietsen – een veilig, rustig en vertrouwde omgeving voor alle leeftijden.

Plattegrond SNV

Van de 243 tuinen zijn er geen twee gelijk – de grootte ligt tussen de 160 en 320m2, smal of breed, schaduw of zon, tussen de bomen of langs de ijsberen. De heggen langs de paden zijn onderhouden tot een (voor alle volkstuincomplexen) voorgeschreven hoogte. Voor huisjes, schuurtjes, kassen en luifels gelden dwingende bouwvoorschriften. Tuinen mogen verder ingericht worden naar eigen behoefte. Dit zorgt, samen met de grote variëteit aan tuinsoorten, voor een fraaie uitstraling. Veel huizen zijn zelfgebouwd, en dateren nog uit de jaren ’50 en ’60, te zien door hun bescheidenheid en gebruik van eenvoudige materialen. De een is niet meer dan een schuurtje, de andere volledig ingericht voor overnachtingen tussen de lente en de herfst. Geen enkele tuin heeft netstroom en een aantal huisjes wekken zelf energie op via zonnepanelen.

De gezamenlijke gebouwen op het complex zijn ontstaan door eigen initiatief, inzet en werk van leden, en volledig gefinancierd door de vereniging. 6,74 hectare openbaar groen en een rijk verenigingsleven worden kosteloos onderhouden door leden voor algemeen belang.