Duurzaamheid

Duurzaamheid en Klimaat
Energiezuinig
Sinds de oprichting in 1938 is het complex nooit aangesloten geweest op het elektriciteits- en gasnetwerk. Dit is een bewuste keuze, die de leden met elkaar hebben gemaakt.
Sommige bewoners hebben zonnepanelen voor een beetje elektriciteit, gekookt wordt op gasflessen.

Waterbuffer
Alleen de parkeerplaatsen en verenigingsgebouwen van het complex zijn aangesloten op het riool, alle andere verharde oppervlaktes wateren af naar de omgeving en infiltreren in het groen. De watergangen van het complex werken dus vooral als wateropvang voor het omringende gebied. Omdat het complex niet meer functioneert als waterbuffer voor overtollig stormwater wordt het water op het complex langzamerhand schoner en het waterleven diverser. De meeste tuinders vangen het water van hun huisje, kas en afdaken op in watertonnen en hergebruiken het als gietwater in de tuin.

Compost en houtsnippers
Op SNV wordt op een duurzame manier groenafval hergebruikt voor het maken van compost in eigen tuinen. Twee keer per jaar wordt er een hakseldag gehouden waar een berg seizoens snoeihout versnipperd wordt door leden. 15 kubieke meters snippers worden door leden daarna opgehaald voor gebruik in eigen tuinen en gemeenschappelijke borders voor het mulchen, voor bosplantsoenen en in plaats van verharding van paden en terrassen. In veel tuinen wordt weinig afgevoerd en worden takkenrillen gemaakt als afgrenzing en voor schuilplaatsen van dieren.

Stiltegebied
SNV is een belangrijk en schaars stilte- en rustgebied die zorgt voor de geestelijke gezondheid van tuinders, bezoekers en wijkbewoners.
Mensen hebben behoefte aan plekken waar nog rust heerst. Stille groene gebieden kunnen mensen bovendien helpen om te herstellen van stress. Bij voorkeur zijn zulke gebieden dicht bij huis te vinden. In stiltegebieden overheersen natuurlijke geluiden. Bron: RIVM

Koelteopslag voor de wijk
Door de gelaagdheid van het groen, de vele watergangen en beperkte verharding warmt het volkstuinencomplex ook op zonnige dagen maar langzaam op en is zo een belangrijke koeltebuffer voor de omliggende woonwijken.

Hittekaart Rotterdam bron: RIVM


Oase van donkerte
Alleen hoofdtoegang en parkeerplaatsen worden verlicht met zuinige lampen. Verder is er op het complex bij gebrek aan elektriciteit geen verlichting aanwezig, waardoor het ‘s nachts en in de rustige wintermaanden een zeldzame oase van donkerte in de met licht vervuilde stad is.
Link: RIVM Atlas van Omgeving kaarten

Rotterdam West lichtemmissie bron: RIVM