Veel gestelde vragen

Watermeter

Elke tuin heeft een eigen watermeter. Deze meter hoeft niet persé op dezelfde tuin te liggen maar kan bijvoorbeeld ook in een buurtuin in de meterput zitten. Meestal is bij de overdracht van een tuin ook de meter ter sprake geweest of heeft de verkoper laten zien waar de watermeter te vinden is.

Een watermeter hoort op het laagste punt in de tuin te liggen. Op sommige tuinen ligt de meter in het grondwater. Dat is lastig bij het aflezen maar verder geeft dat niets. Watermeters mogen niet omgelegd worden zonder voorafgaande toestemming van het bestuur. Is er een kraantje kapot of moet er een nieuw leertje in, roep even de hulp in van het bestuur. We hebben vaste vrijwilligers die er naar kunnen kijken. Wacht hier ook niet mee tot de koudste maanden van het jaar alsjeblieft, dan hebben die vrijwilligers er ook niet zo veel zin in.

Ieder jaar in oktober vraagt het bestuur per email of men de meterstand van die watermeter wil doorgeven. Die meterstand wordt namelijk gebruikt voor de komende jaarnota. Zijn er eigenaardigheden in de meterstand dan krijgt men daar een mailtje over. Meestal zijn meterstanden dan verkeerd gelezen, maar het kan ook zijn dat er een lekkage op de tuin is (geweest). Wanneer je vergeten bent om de meterstand door te geven, dan volgen er nog een paar herinneringen. In de laatste herinnering wordt gemeld dat anders de vereniging je meterstand op gaat nemen, maar daar staat een boetebedrag op. Ook al neemt de vereniging je meterstand op, je zult zelf de hoofdkraan dicht moeten draaien!

Wanneer men niet van plan is om zeer regelmatig op de tuin te komen dan kun je het beste de hoofdkraan in de meterput dichtdraaien. Zeker na de meterstandopname in oktober, dan kun je dat niet meer vergeten als het ineens gaat vriezen.

Bescherm vóór de koude maanden de watermeter tegen vorst door bijvoorbeeld de meter met bubbeltjesplastic in te pakken. Zorg er ook voor dat alle leidingen in en rond het huisje leeg zijn! Die bevriezen anders met flinke vorst. Trek de wc nog een laatste keer door en gooi wat zout in de wc pot. Zet alle kranen in en om het tuinhuisje open. Vergeet de eventuele geiser niet en zorg dat er helemaal geen water meer in staat.

Is je watermeter onverhoopt toch kapot dan moet je via het bestuur een nieuwe aanschaffen. De reden daarvan is dat we zeker weten dat je de juiste watermeter gebruikt – er zijn namelijk talloze meters te koop en de prijzen variëren. Die dingen zijn niet goedkoop (zo’n € 95) dus wees zuinig op je watermeter. Het meternummer van de nieuwe meter wordt dan weer geregistreerd zodat we altijd weten welke meter bij wie hoort.

Een laatste tip! Controleer met regelmaat de stand op je meter en noteer dat ergens.