Biodiversiteit

SNV: Een rijkdom aan hoogwaardige biodiversiteit midden in de stad.

Midden in het westen van Rotterdam ligt volkstuinpark Streven naar Verbetering als een groene oase. Samen met het aangrenzende Essenburgpark, Natuurspeeltuin de Speeldernis, het Roel Langerakpark en Diergaarde Blijdorp ligt er een van de belangrijkste samenhangende stadsnatuurreservaten op Rotterdams stadsgebied.
Het volkstuinencomplex omvat 6,74 ha rijk gevarieerde tuinnatuur met een overweldigende biodiversiteit. Er staan tientallen decennia oude monumentale bomen, deels al geplant in de naoorlogsejaren. Tuinen en openbaar groen op het complex kennen een gestructureerde struiklaag van bloesem- en fruitdragende heesters. In de tuinen zelf bloeien klassieke groenten, fruit & sierplanten, maar er zijn ook veel natuurtuinen met inheemse wilde planten, vijvers, takkenrillen en andere biotopen.
Op het complex leven daarom onder andere beschermde ransuilen en vleermuizen, zeldzame vlinders en spinnen, wilde en honingbijen en andere insecten, amfibieën, egels en andere zoogdieren… alleen al 46 verschillende soorten vogels zijn er gespot!
Ook een aantal dieren van onze buren van Diergaarde Blijdorp weten ons te vinden en geven dit tuinencomplex een uniek sfeertje, geheel passend bij de diversiteit aan tuinders uit alle windstreken.

Wat groeit en bloeit en altijd weer boeit. Een inventarisatie.
Door de zeer diverse flora en fauna is SNV ook een bijzonder fotogenieke locatie. Er worden door de tuinders vele mooie planten en dieren waargenomen, waaronder de zeldzame en prachtig gele citroenvlinder. Veel enthousiaste tuinbezitters kregen de behoefte om onze gezamenlijke rijkdom in woord en beeld vast te leggen. Zo ontstaat een goed beeld van de diversiteit op ons complex.