Humans of SNV: John

“Het zou verschrikkelijk zijn als de tuin verdwijnt. Ik heb hier echt mijn doel gevonden. Ik ben op leeftijd, dan moet ik helemaal opnieuw beginnen”

John is 62 en woont samen met honden Boris, Tekkel en kat Klungel. In 2016 hielp hij het huisje van een vriendin opknappen en was daarom vaak te vinden op SNV.  Hij werd nieuwsgierig naar het grote lege gebouw tegenover de bestuurskamer, dat het clubhuis bleek te zijn dat al jaren geleden was gesloten. John, die altijd al droomde van een eigen zaak, kocht een huisje voor zichzelf op de tuin en kreeg al snel de sleutel om het clubhuis weer te openen. Met twee andere tuinders werd alles opgeruimd, het stof van de bar afgeblazen en in 2017 opende de kantine haar deuren. 

Inmiddels is het een plek waar zowel tuinders als mensen van daarbuiten samenkomen. In zijn zwarte koksbuis serveert John er een frietje, een zelf gedraaide bal uit jus, een drankje of een ijsje. “Ik ben altijd al sociaal geweest, en houd ervan om mensen te helpen en te verzorgen. Ik werk zo’n 20 uur per week als vrijwilliger voor het clubhuis. Dat doe ik nu al bijna 4 jaar met hart en ziel”, zegt John. Het is een soort vrijplaats, waar van alles kan en wordt georganiseerd voor jong en oud. Van spinnen op een spinnenwiel en bierbrouwen, tot een kinderbingo, buitenbioscoop en een viswedstrijd. Het clubhuis heeft een belangrijke sociale functie op de tuin. Hier ontmoet men elkaar, worden verjaardagen gevierd en spullen achtergelaten voor een ander in de weggeefhoek. Op zaterdagochtend tijdens het algemeen werk wordt er samen een bakkie gedronken. Het clubhuis is het buurthuis van het dorp SNV. 

“Het zou verschrikkelijk zijn als de tuin verdwijnt. Ik heb hier echt mijn ding gevonden. Het zou een mega impact hebben op mijn leven. Ik ben op leeftijd, dan moet ik helemaal opnieuw beginnen” zegt John. Toch ziet hij de toekomst positief tegemoet. Steeds meer mensen weten het clubhuis te vinden, ook van buitenaf. Daarom gaat het in de nabije toekomst ook op zondagen open. John: “Ik sta open voor alle nieuwe ideeën. Als er iemand op woensdag een kinderfeestje, een cursus of iets anders wil geven, zal ik er zijn”. 

Foto: © Mark Engelen