Humans of SNV: Mevlüt

“Ons appartement heeft een klein balkonnetje aan een drukke weg, hier kan ik in de vroege ochtend middenin de stad luisteren naar het gezang van de vele vogels.”

Zestien jaar oud was hij, toen Mevlüt in 1973 vanuit Turkije naar Nederland kwam. Vanaf zijn eerste dag hier heeft hij gewerkt. Hij is inmiddels 60 jaar oud en getrouwd met Suna. Ze hebben een zoon en zijn vooral ook trots op hun kleindochter Milasu. Mevlüt en Suna wonen in Rotterdam West op een flat met een balkonnetje.

Tien jaar geleden heeft Mevlüt zich ingeschreven voor een tuin. Toen alles steeds duurder werd, wilde hij graag eigen groente verbouwen. Bovendien maakt een tuin het mogelijk om gezonder te gaan leven. Iedere week kwam hij vragen of er al iets vrij was gekomen en na 4 weken was daar opeens deze tuin. Om meer zon in de tuin te krijgen, zijn er zeker 10 bomen gekapt, waarvoor kleine fruitbomen in de plaats gekomen. Zo heeft hij een vijgen-, peren-, appel-, walnoot- en kersenboom, maar ook teelt hij bessen en aardbeien. En veel verschillende groenten. In de loop der jaren heeft hij meer dan 50 verschillende soorten groenten en fruit verbouwd. Dit jaar heeft Mevlüt ook een kiwiboom gekocht. Zijn buurman Kees geeft adviezen hoe de fruitbomen het beste gesnoeid kunnen worden. 

Hun zoon en zijn gezin komen ’s zomers eens in de week eten op de tuin en ook Mevlüts zus en haar man schuiven geregeld aan. Ze eten dan voornamelijk groenten uit eigen tuin. Drie keer per jaar komt de hele familie, met wel 50 mensen, op bezoek op de tuin voor een feestelijk samenzijn.

In de zomer slapen Mevlüt en zijn vrouw regelmatig op de tuin. Wakker worden door vogelgeluiden vindt hij prachtig, hij staat dan ook vaak ‘s ochtends om 6 uur op om naar die vogels te luisteren. Door zijn slechte longen, hij heeft COPD, kan hij niet langer dan 5 tot 10 minuten werken in de tuin, dan moet er even rust genomen worden voordat hij weer verder gaat. Wel hoopt hij wat op te knappen, want het werken in de tuin hoopt hij nog lang te kunnen doen.

Mevlüt is iemand die makkelijk en graag contact maakt, iedereen op SNV kent hem. De Nederlandse taal is soms wat lastig, maar dat verhindert hem niet om met iedereen een praatje te maken. Dat gaat als vanzelf op de tuin.

Foto: © Mark Engelen