Humans of SNV: bezoekers Alma en Henk

Alma en Henk zijn bevriend met SNV-tuinders Eefje en Lou. Ze wonen in Barendrecht en hebben zelf ook een mooie tuin. “Als je niet zou weten hoe oud het complex is, zou je dat kunnen zien aan al die prachtige, oude bomen”, zegt Alma.

Alma vindt dat families, die op een bovenhuis zonder buitenruimte wonen, dit echt nodig  hebben. “Hoe bedenk je het dit weg te doen!” Ze vindt dat kinderen tuinen als deze ook nodig hebben om ze te laten zien waar het eten vandaan komt, om te weten dat tomaten aan een struik groeien, kersen aan een boom  en dat bieten en aardappels onder de grond groeien. Vroeger hadden Alma en Henk, net zoals veel kinderen een schooltuintje. Je mocht dan je naam in sterrenkers zaaien en dan was het heel spannend of dat ook inderdaad lukte en je je naam kon lezen.

Alma denkt dat we als SNV meer moeten doen dan het complex openstellen; ze denkt aan programma’s aanbieden aan volwassenen en jeugd. “Je kan jongeren, kinderen hierheen halen en uitleggen hoe alles groeit en ze laten meewerken in de tuin. In het clubhuis kan je heel wat kinderen kwijt, dus je zou samen met scholen plannen kunnen maken. Misschien zijn er tuinders die een educatief programma kunnen opstellen en uitvoeren.”

Henk zegt tenslotte: “De gemeente moet dit complex als voorbeeld zien om aan te tonen hoe je kan vergroenen.”