Humans of SNV: Nejet & Taoufiq

“De kinderen en wij kunnen niet meer zonder een tuin.”

Nejet en Taoufiq wonen in een appartement bij Coolhaven, samen met hun 3 kinderen: Safae, Dalil en Naoufel.  Ze probeerden vaak met hen naar buiten te gaan, maar telkens iets verzinnen werd steeds lastiger en het verlangen naar een tuin steeds groter. Toen een klasgenootje een verjaardagsfeest op SNV hield, waren ze totaal verbaasd. Ze waren eerder naar volkstuinverenigingen wezen kijken, maar hadden soms het idee dat ze er niet hoorden. Bij SNV voelden ze zich, mede door de diversiteit aan tuinders, direct welkom. In mei konden ze een tuin kopen en de tuin werd gelijk een verlengstuk van hun woonsituatie. De kinderen hebben er alle ruimte en vrijheid. De tuin zit op de route van huis naar school en op woensdagmiddag gaan ze vaak van school door naar de tuin. Ieder weekend zijn ze er; gras maaien, onkruid wieden en vuurtje stoken. “Het is steeds een beetje vakantie. Hier kunnen we alles loslaten en onze hoofden even uitzetten.”

Het gezin is ook bewuster van energie. Thuis branden lichten vaak onnodig, maar hier roepen ze tegen elkaar dat de accu van het zonnepaneel dan zo leeg is. Zo ook met de gasfles, ze zijn zich meer bewust van primaire zaken. Ze hebben ook al geslapen in het tuinhuis en in de ochtend speelden de kinderen direct buiten: kleren en laarzen aan en gaan. De kinderen hebben veel energie, maar toen ze voor het eerst een mooi rupsje zagen, zaten ze ademloos te kijken. Dat aardbeien niet in de supermarkt groeien, maar samen met de komkommers en wortels in de tuin staan, is goed om te zien. Het besef van natuur is van grote waarde voor de ontwikkeling van kinderen.

Het echtpaar was dan ook totaal van slag toen het bericht kwam over het eventueel verdwijnen van een deel van SNV. Taoufiq: “Het enige wat ik nog kon denken was: nu moeten we verhuizen. Hoewel we heerlijk wonen, kunnen wij, maar zeker ook de kinderen, niet meer zonder een tuin. Nergens in Rotterdam vinden we een betaalbaar huis met zoveel buitenruimte en woongenot als de combinatie van het appartement met de tuin”. Taoufiq is een echte Rotterdammer en opgegroeid in deze wijk; hij zou niet weten waar hij naartoe moet.

Foto: © Mark Engelen