Humans of SNV: Sigrun

It takes a village to raise a child. En dat groene dorp vind je op SNV.” 

“Zonder mijn volkstuin, zou ik niet in de stad kunnen leven”. Dat klinkt gek, maar als je Sigrun wat beter leert kennen, snap je waarom het buitenleven zo belangrijk voor haar is. Sigrun woont samen met haar 3 kinderen en hun vader in het Nieuwe Westen. Ze groeide op in Oost-Duitsland in een vrijstaand huis met een tuin van 2000m2, met ouders die beide tuinder waren. Als kind hielp ze haar ouders vaak met het verbouwen van allerlei groenten die toentertijd niet in de supermarkt te verkrijgen waren. Groene vingers heeft ze nog altijd; Sigrun werkt al jaren als landschapsarchitect en ontwerpt speelnatuurgebieden. In 2000, toen ze werkte voor de Speeldernis, kreeg ze een tuin op SNV. “Toen ik naar Rotterdam kwam heb ik 1,5 jaar geen tuin gehad, dat was verschrikkelijk. Ik zit niet graag in een park, ik wil wat doen in het groen. Tuinonderhoud is voor mij geen last, maar een eerste behoefte. Het is voor mij belangrijk om bezig te zijn met bodem, planten, water en beesten”.

Haar kinderen zijn grootgebracht op de tuin. “Ken je de uitspraak: it takes a village to raise a child?” vraagt ze. “Dat is iets wat in een stad moeilijk kan, vooral door het gebrek aan sociale- en verkeersveiligheid.” Op SNV kan dat wel, kinderen kunnen zelfstandig lopend of fietsend het terrein over. Ze zijn hier niet voortdurend onder het oog van hun ouders, maar groeien op tussen verschillende culturen en leeftijden. Sigrun is mede-initiatiefnemer van het kleine speeltuintje op SNV, waar kinderen hutten kunnen bouwen, elkaar kunnen ontmoeten in de wilgentunnel en heksensoep kunnen maken van de verschillende planten. 

De liefde voor natuur is nu ook op de derde generatie overgebracht. Al haar kinderen komen graag op de tuin, en een van haar dochters heeft zelfs een eigen tuin op SNV, naast die van Sigrun. Vrienden maken dankbaar gebruik van de tuin en passen geregeld op. Niet alleen mensen genieten ervan. Zo’n 1,5 jaar geleden spotte Sigrun een wasbeer op haar erf, die ontsnapt was uit Diergaarde Blijdorp en onlangs stond ze oog in oog met een grote uil. Waar kom je dat nou nog tegen in de stad? 

Foto: © Mark Engelen