Humans of SNV: Bonnie

Bonnie is al 28 jaar danseres bij Scapino Ballet Rotterdam en bevriend met volkstuinder Ruud. Als ze buiten willen zijn, gaan ze het Vroesenpark  in of gaan ze naar de tuin van hun vriend op SNV. “ Ik houdt van de kronkelige paadjes, mooie hoge bomen, ze zijn allemaal een beetje anders, lekker eigenwijs. Echt Rotterdams!” Het lijkt net, of het is gebouwd zoals de natuur het wilde, vult haar dochter Luca (12) aan. “De natuur heeft het gemaakt, de oude bomen hebben bepaald hoe paadjes en de tuinen erom heen moesten zijn.”

Luca vertelt dat ze heel vaak op het park is geweest en dat ze heel makkelijk vrienden maakt. Ze vindt het een plek waar niet alleen volwassenen het fijn hebben, maar ook de kinderen. “Als ze die tuinen wegnemen, pakken ze iets heel belangrijks van die kinderen af.” Luca ging wel eens spelen op een plek waar een waterpomp is, waar ze vaak kinderen heeft ontmoet. 

De tuin is voor hun vriend Ruud het beste wat hem is overkomen. Zijn tuin kwam als een verrassing en zorgde bij hem voor een totale transformatie. Ze zien hem hier op de tuin op een heel andere manier dan thuis of op het werk. Hier is hij altijd buiten en aan het verbouwen, en de eenzaamheid die hij soms graag heeft, kan hij hier krijgen.

Bonnie doet een oproep: “Gemeente Rotterdam, denk er nog eens goed over na, dit mag echt niet weg. Wat hier al zolang en zo mooi is opgebouwd is heel belangrijk voor heel veel mensen. Niet alleen voor de tuinders, ook voor bezoekers. Dit is te mooi om te verplaatsen en het duurt weer heel lang om zoiets weer voor elkaar te krijgen!”


Foto: © Mark Engelen