Humans of SNV: Ilker

Begin december 2020 hebben Ilker, zijn vrouw en hun twee dochters een tuin op SNV weten te bemachtigen. “Toen Corona kwam, misten we het buitenleven. De parken in Rotterdam werden in de zomer steeds drukker en omdat mijn ouders naast ons wonen, zijn we extra voorzichtig”.

Ilker werkt als beleidsadviseur bij een gemeente en zit daarom nu dagen achter zijn computer, van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat. Om de dag start hij zijn ochtend, voordat het werk begint, met een kop koffie op de tuin. Om even tot rust komen, buiten te zijn, na te denken en even een praatje te maken met het bestuur of andere tuinders. “Als je door het hek gaat, laat je alles even los. Wat me echt opvalt is dat de mensen die binnenkomen er anders uitzien en een andere blik op hun gezicht hebben dan de mensen die weggaan”.

Al is Ilker nog maar net lid bij SNV, het voelt voor hem nu al als een familie. Hulp en adviezen komen van alle kanten. Toen zijn schoonmoeder een aantal weken haar verjaardag vierde in de tuin, hielp mede tuinder John hen met het repareren van de kapotte kachel. Zo werd het toch nog een gezellig en warm feest. “Ik ben nul procent technisch en kan niet bouwen of een schroef ergens indraaien. Dat leer ik nu heel snel, door gewoon te doen. Wat ik nog graag wil leren is hoe ik moet tuinieren, daar heb ik nog niet zoveel verstand van. Mijn buren Nico en Kees hebben daar veel ervaring in, en helpen me graag.`

Niet alleen Ilker, maar ook zijn dochters vinden het geweldig op de tuin en leren een hoop. “Gisteren waren we op de tuin, het regende heel hard. Gehuld in een regenpak hielpen de meiden me met klussen. Ze stoppen hier met het kijken naar de tablet en tv en zijn lekker buiten. Dan maakt het ze echt niet meer uit dat het regent!”.

Foto: © Mark Engelen